MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Dawniej twaróg wykonywany był z mleka owczego. Wraz ze...
fot. pixabay.com/zdjęcie ilustracyjne

Parzybroda, ślepe ryby i szneka z glancem. Najdziwniejsze dania kuchni wielkopolskiej. Przysmaki znane nie tylko w Poznaniu

Gzik wielkopolski

Dawniej twaróg wykonywany był z mleka owczego. Wraz ze wzrostem popularności hodowli krów rozpoczęto wytwarzanie sera. Gzik wielkopolski w smaku jest wyrazisty. Może pachnieć szczypiorkiem, w zależności od tego, czym było karmione bydło. Gzik to nazwa na konkretne danie. W tym przypadku twaróg wymieszany jest ze śmietaną (lub jogurtem), który podawany jest z ugotowanymi lub upieczonymi ziemniakami. Produkt wpisany został na listę produktów tradycyjnych w 2007 roku.

Zobacz również

Trwa Święto Bytomia! Na scenie wystąpią Bajm, Smolasty i wielu innych!

Trwa Święto Bytomia! Na scenie wystąpią Bajm, Smolasty i wielu innych!

W Stąporkowie dachowało clio. Kierowca pijany i z sądowym zakazem

W Stąporkowie dachowało clio. Kierowca pijany i z sądowym zakazem

Polecamy

Jak zostać nauczycielem mianowanym? Przepisy, dokumentacja, egzamin

Jak zostać nauczycielem mianowanym? Przepisy, dokumentacja, egzamin

Gdzie znajdują się najlepsze plaże w Polsce w 2024 roku?

Gdzie znajdują się najlepsze plaże w Polsce w 2024 roku?

Budowa i remonty akademików pewne? Minister nauki ogłasza zmiany

Budowa i remonty akademików pewne? Minister nauki ogłasza zmiany