MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Gęsty sos z suszonych grzybów na Boże Narodzenie. Zrób przepis idealny do łazanek. Tego dania nie może zabraknąć

Redakcja
Domowy sos z suszonych grzybów to przysmak idealny do mięsa, makaronu lub ziemniaków.
Domowy sos z suszonych grzybów to przysmak idealny do mięsa, makaronu lub ziemniaków. Getty Images/StaryLyss-IS/zdjęcie ilustracyjne
Pyszny sos z suszonych grzybów ze śmietaną to przysmak, który urozmaici menu serwowane na świątecznym stole. Można polewać nim ugotowane ziemniaki w mundurkach lub wymieszać z ulubionym makaronem. W Boże Narodzenie sprawdzi się jako dodatek do pieczonego mięsa. Poznaj prosty przepis na sos z suszonych grzybów.

W skrócie

Suszone grzyby w kuchni polskiej mają szczególne miejsce. Najczęściej robi się z nich zupę grzybową lub wyrazisty w smaku farsz do uszek wigilijnych. Idąc tym tropem, zachęcam do zrobienia prostego sosu z suszonych grzybów. Należy on do tak zwanych sosów na ciemnym wywarze, które zabiela się tłustą śmietaną. Wśród grzybów suszonych najczęściej sięga się po borowiki szlachetne lub podgrzybki. Wyjątkowo smaczny sos z suszonych grzybów powstanie ze smardzów, które rozwinął smak przyprawione odrobiną soku z cytryny. Wypróbuj pyszny sos z suszonych grzybów doskonały na Wigilię.

Sos z suszonych grzybów – prosty przepis

Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 2 godziny moczenia grzybów + 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 30 g suszonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • 20 g masła,
  • 100 ml śmietanki kremówki 30 procent,
  • 10 g mąki pszennej,
  • 1/ 2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Do dekoracji:

  • 20 g posiekanej natki pietruszki.

Jak zrobić sos z suszonych grzybów?

Sposób przygotowania:

  1. Suszone grzyby umyłam i zalałam 500 ml ciepłej wody. Moczyłam je przez 2 godziny.
  2. Następnie ugotowałam je w tej samej wodzie do miękkości. Zajmuje to 30-50 minut.
  3. Grzyby wyjęłam, pokroiłam je w średniej wielkości kostkę.
  4. Cebulę obrałam, umyłam i posiekałam w kostkę. Na patelni z grubym dnem rozgrzałam masło i przesmażyłam na nim cebulę.
  5. Wywar grzybowy przecedziłam i wlałam na cebulę.
  6. Dalej gotowałam, aż wywar grzybowy wyparuje i zmniejszy objętość o połowę.
  7. Następnie dodałam posiekane grzyby, wlałam śmietankę wymieszaną z mąką pszenną i doprawioną solą i pieprzem.
  8. Sos z suszonych grzybów zagotowałam i przelałam do ozdobnej miski lub sosjerki.
  9. Tuż przed podaniem sos grzybowy posypałam posiekaną natką pietruszki.

Taki sos grzybowy można doprawić odrobiną świeżo zmielonej gałki muszkatołowej, a nawet łyżką koniaku.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Gęsty sos z suszonych grzybów na Boże Narodzenie. Zrób przepis idealny do łazanek. Tego dania nie może zabraknąć - Strona Kuchni

Wróć na wyszkow.naszemiasto.pl Nasze Miasto